uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND AUGUSTUS 2015

SENNHEISER MKE 40

 

 

Deze maand een heel kleine microfoon, maar wel een echte klassieker. Deze kleine reus is al meer dan 30 jaar bij veel Europese televisieomroepen in gebruik, in de studio; bijna geen enkel praatprogramma kan zonder het kristalheldere geluid van deze kleine electret (voorgepolariseerde condensator) mics, hoewel de MKE 40 buiten Europa zelden wordt gebruikt.

Op verzoek van de West DeutscheRundfunk (WDR) brengt Sennheiser in 1981 de MKE 40 r uit; de eerste lavalier- *) en opspeld-microfoon met een nierkarakteristiek. Alle eerder vervaardigde lavalier microfoons waren rondom gevoelig en pikten derhalve veel geluid op van de omgeving, wat de verstaanbaarheid niet bepaald ten goede kwam. De MKE 40 is met een lengte van 2,5 cm niet het kleinste model**), de behuizing is praktisch immuun gemaakt voor geluiden, veroorzaakt door de kleding waarop hij wordt gedragen en de ronde voet bevat een magneet, waardoor hij makkelijk kan worden aangebracht (met erachter een klein metalen plaatje). Doordat de microfoons richtinggevoelig zijn, is het veel eenvoudiger om ze te gebruiken in studiosituaties waarbij het geluid ook versterkt wordt, voor sprekers en publiek. Andere firma's bleven hardnekkig alleen omnidirectionele typen maken; die zijn theoretisch beter, maar live nauwelijks bruikbaar. Pas rond 2005 kwamen andere fabrikanten alsnog met cardioide miniatuurmodellen, waar nu dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Al dit soort microfoons wordt tegenwoordig alleen nog in combinatie met een draadloze zenderset gebruikt. In 1978 was de Sennheiser SK 1010 op de markt gekomen; een zender voor lavalier gebruik, of om in de hand te houden, waar diverse mikrofooncapsules opgeschroefd konden worden, of zelfs een electrische gitaar op kon worden aangesloten en, vanaf 1981 dus, de MKE 40.
In 1979 kwam de SK 1012 hidyn, met enorm verbeterde ruisonderdrukking, daarna in 1981 de SK 2012; een ultraplatte zender in zakformaat, waarmee Sennheiser de wereld veroverde. Ook in het huidige aanbod van zendmicrofoons is de MKE 40 nog steeds van de partij, voor zowel professionals als semi-amateurs.

*) lavalier microfoons ontlenen hun naam aan dit Franse woord dat eigenlijk halssierraad betekent.

**) korte tijd later kwam ook de MKE 2 omni, voor gelegenheden waar de andere opspeldmics te groot zijn om onopvallend te worden gedragen. Er was ook een bedrade versie van de MKE 40, met lange steel; de MKE 42.

Sennheiser MKE 40

MKE 40 with windscreen

MKE 40 back